Welkom op “Landje Hollander”

Landje Hollander is het resultaat van een uit de hand gelopen hobby. Als verzamelaar van vruchten had ik steeds meer ruimte nodig. In 2017 kocht ik daarom een stuk weiland in Cothen. Daar begon ik te enten en te planten. Inmiddels staan er meer dan vierhonderd soorten fruitbomen die ik als rentmeester beheer. In de collectie bevinden zich de meest bizarre vruchtenrassen, zoals Goliath, Kerstboompeer, Kruidappel, Belle de Pontoise en de Giant Russian Crab apple.

Landje Hollander functioneert als Noord-Zuidverbinding voor streekrassen uit België en de Groningse Waddenkust. Van halve Oogstappel via Brusselse Dame tot aan Winschoter Glorie.

De helft van Landje Hollander is ingericht als eetbaar landschap met uitheemse en veredelde soorten. Denk aan pecannoten, roomappel (Pawpaw), Indiase pruim (Oemleria), moerbei, Chinese dadel (Ziziphus Jujuba) en grootbessige vlieren en Kornoeljes.

Doordat zo veel verschillende planten zoveel verschillende bloeitijden kennen, is Landje Hollander jaarrond een walhalla voor zoogdieren, amfibieën en insecten. Ze komen er graag stuifmeel en nectar oogsten en dragen bij aan het bestrijden van eventuele plagen en ziektes in de planten.

 

Hoe het begon !

Een rijk ecosysteem

>>>Onderschriften toevoegen

Veel zeldzame en historische fruitrassen

>>>Onderschriften toevoegen